Pension

Jag satt och läste en infotext om pensioner och det är det och mina försäkringar som jag har kvar att kolla över. Här är lite av vad jag lärde mig:

Din pension består av två eller tre delar.

 • Ett privat sparande som du ansvarar för själv. Jag har ett Investeringssparkonto (ISK)
 • Din tjänstepension som betalas in av din arbetsgivare om den är bunden till ett kollektivavtal eller om den har tecknat en individuell försäkring. Kolla upp hur det ser ut för dig så du inte missar den delen.
 • Din allmänna pension som staten betalar in. Den kan du få ta ut från 61 års ålder men då minskar pensionen längre fram så det är inte så gynnsamt för de flesta. En del av den allmänna pensionen är din premiepension och den delen får du själv placera i fonder hos pensionsmyndigheten om du vill. Gör du inget aktivt val så placeras dina pengar i ett statligt alternativ där risk nivån anpassas efter din ålder. Jag har inte gjort något aktivt val.

Några viktiga saker att tänka på vad det gäller pensionen är att man bör:

 • Se upp för höga avgifter till dem man placerar pengarna hos. Man ska betala så låga avgifter som möjligt till sina förvaltare. Även om en procent kan verka lite så påverkar det mer än vad man tror på det stora hela.
 • Se över så du inte betalar för mycket/för lite i efterlevande skydd. Det beror så klart på din familjesituation så det måste du själv ta ställning till.
 • Tänk på att deltidsarbete kommer att påverka din pension. Ju mindre du arbetar desto mindre pension får du.
 • Om du slutar arbeta före 65 års ålder pga din hälsa så ska du i första hand få ut ersättning från Försäkringskassan.

Vill du veta mer om din pension kan du läsa på www.minpension.se

/Sofi

2 kommentarer

 1. Hej Sofi!
  Jag jobbar med sociala medier på Pensionsmyndigheten och såg att du gjort ett inlägg om pension och tänkte ge dig beröm för den.

  Du har gjort en riktigt bra sammanfattning av pensionens olika delar och bra saker att tänka på. Hoppas många läser din blogg så de också får bra koll!

  Vill passa på att tipsa om vår hemsida http://www.pensionsmyndigheten.se där man kan läsa om hur pensionen fungerar. Där kan man också byta sina fonder som man sparar i premiepensionen och göra prognoser på hela sin pension.

  Ditt inlägg hittade jag genom en sökmotor som heter NewsMachine och som visar träffar på internet som handlar om pension.
  Har du frågor om pension är du välkommen att ställa din fråga direkt på http://www.facebook.com/fragaompension eller ring vår kundservice på nummer 0771-776 776.

  Hälsningar Arvid, Pensionsmyndigheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s