Baljväxter

Jag älskar bönor, linser och ärtor och här kommer några tips som jag hittade på hur man ska ta hand om dem.

Blötläggning:

  • Halverar koktiden
  • Tre delar vatten och en del torrvara är bra proportioner
  • Näringsämnena blir mer lättillgängliga
  • Det gör bönorna skonsammare mot magen

Koka:

  • Häll av blötläggningsvattnet
  • Lägg bönorna i en stor kastrull
  • Fyll på med kallt vatten
  • Låt koka upp under lock samtidigt så koka upp vatten i en kettel
  • Häll bort det första kokvattnet och skölj bönorna noga
  • Fyll på med vattnet från kettlen, koka upp igen och låt bönorna koka tills de är precis mjuka

Grodda:

  • För att groda behöver du ett durkslag, en djup tallrik och ett mörkt skåp.
  • Lägg de blötade baljväxterna i ett durkslag som du ställer i tallriken och sen i skåpet.
  • Skölj en gång om dagen.
  • Efter tre till fyra dagar är grodden klar att äta.
  • De färdiga groddarna håller i ca fem dagar och de ska förvaras i vatten i tätslutande burkar i kylskåpet.

/Sofi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s